لاستیک کلروپرن CR
کلروپرن (CR)
نئوپرن نام رایج برای پلیمر کلروپرن (2 کلرو 1و3 بوتادین) است که از پلیمریزاسیون امولسیونی تهیه می شود. مونومر کلروپرن به چهار شکل ایزومری ترانس 4و1، سیس 4و1، 2و1، 4و3 کلر آلیلی و شاخه وینیلی پلیمریزه می شود. این کائوچو عموما دارای 92-88 درصد ترانس است. درجه کریستالی کلروپرن با میزان ساختار ترانسی آن متناسب است.
ایزومر استخلافی سیس 7 تا 12 درصد و ایزومر 4و 3 حدود 1 درصد از ساختار کائوچو کلروپرن را تشکیل می دهد.
به نظر می رسد حدود 1.5 درصد از ایزومر 2و1، جاذبه های مناسب پخت در کائوچو را ایجاد می کند. نظم بالای ساختار پلیمر استحکام کششی بالا را ایجاد می کند که دلیل آن مقدار ترانس بالا و کریبستاله شدن آن می باشد (مانند کائوچو طبیعی).
قرار گرفتن 2-کلرو به جای 2-متیل در کائوچو طبیعی، باعث افزایش نقطه انجماد، مقاومت ضعیف در دمای پایین و تعدیل در شرایط پخت می شود.
به طور معمول کلروپرن ها با اکسید منیزیم و اکسید روی پخت می شوند. برای ایجاد مقاومت در برابر آب با استفاده از کائوچو کلروپرن، از اکسید سرب برای پخت آن ها استفاده می شود. وجود کلر در ساختار پلیمر، مقاومت آن را در برابر روغن، شرایط آب و هوایی، ازن و دما افزایش می دهد.
کلروپرن می تواند تنها در حضور اکسید روی پخت می شود، اما اکسید منیزیم برای ایجاد ایمنی فرآیند ضروری است. یک استثنا در این مورد وجود دارد که استفاده از مخلوط اکسید فلزی و گوگرد به عنوان سیستم پخت کلروپرن می باشد. همراه با اکسیدهای فلزی و گوگرد، شتاب دهنده های DOTG و TMTD مورد استفاده قرار می گیرد که یک روش مناسب برای به دست آوردن جهندگی و پایداری ابعاد بالا می باشد.
در کلروپرن به علت حضور کلر و کاهش فعالیت باند های دوگانه مقاومت اکسایشی افزایش پیدا می کند. به جز در مواردی مانند قیمت بالا و کاربری در دمای پایین، این کائوچو در مقیاس وسیعی با کائوچو طبیعی قابل مقایسه است.
سه نوع متداول و رایج ازنئوپرن عبارت اند از G ،W وT که با توجه به مشخصات فرایندپذیری، پخت و عملکرد انتخاب می شوند.
محصولات تهیه شده از نئوپرن با توجه بهنوع محصول به طور معمول برای تأمین چسبندگی مناسب، مقاومت گرمایی، مقاومت در برابر ازن، آب، روغن و هوا در خودرو (قطعات جلوبندی) و شلنگ های صنعتی، روکش سیم و کابل، درزهای انبساط، لرزه گیرها، ضریه گیرها، کیسه های هوا، چسب کفش و غیره قابل استفاده هستند.
کلروپرن جز بهترین لاستیک های سنتزی است که خواص مکانیکی و پایداری اوزونی بسیار بالایی نسبت به سایر لاستیک ها دارد. مقاومت عالی مکانیکی، پایداری اوزنی، مقاومت در برابر روغن ها و حرارت، چسبندگی مطلوب، مقاومت در برابر شعله، و فرآیندپذیری خوب باعث توسعه گریدهای مختلف کلروپرن برای کاربرد های مختلف شده است.
کاربرد کلروپرن در صنایع مختلف
کلروپرن در صنایع زیر به کار می رود:
- در ساخت چسب ها (چسب کفش)
- آب بندی کردن
- درزگیر ها مانند درزگیر لپ تاپ ها
- محافظ های موبایل و آیپد و ریموت کنترل
- لباس های ضد آب و غواصی
- لوله های لاستیکی و شلنگ ها
- قطعات در تماس با روغن
- تسمه مانند تسمه تایم خودرو
- واشر های قابل انعطاف
- قطعات خاص اتومبیل
- کمربند ایمنی
- لرزه گیرها و ضربه گیرها
- کیسه های هوا (Air baging)
- صندلی برای وسایل حمل و نقل عمومی و روکش مبلمان
- بسیاری از لوازم ورزشی
مزایای کائوچو کلروپرن
مقاوم در برابر اکسیداسیون شیمیایی، گرما و نور خورشید
خواص کائوچو کلروپرن
چسبندگی عالی به الیاف و فلز، مقاومت حرارتی بالا، مقاومت در برابر عوامل جوی و ازن، مقاومت در برابر رطوبت، مقاومت بسیار عالی در برابر روغن ها و مواد شیمیایی (به جز روغن های هیدروکربنی)، مقاومت در برابر شعله، مقاومت در برابر پارگی، مقاومت در برابر سایش، مقاومت در برابر ترک زایی دینامیکی.
گریدهای مختلف لاستیک کلروپرن از لحاظ ویسکوزیته مونی، بلورینگی و افزودنی های به کار رفته دارای تمایز می باشند. بر اساس خواص ذکر شده گرید مناسب برای کاربرد مورد نظر از طرف مجموعه برای مصارف شما پیشنهاد می شود.
عمده صنایع مورد هدف:
- چسب سازی
- خودروسازی
- لوازم خانگی
- الکترونیک
- لوازم ورزشی
مزیت ها و کاربردهای کائوچو کلروپرن:
- مقاومت خوب در برابر حرارت و بخار آب برای ساخت شلنگ های رادیاتور
- عمر طولانی در شرایط محیطی جهت ساخت ضربه گیرها
- عمر طولانی در قطعه های دینامیکی برای ساخت بوش ها و گردگیرها
- چسبندگی عالی آمیزه های کلروپرن با فرمول های مختلف به یکدیگر و چسبندگی عالی به آمیزه های CR به پارچه و نخ برای تولید تسمه های نقاله و تسمه های انتقال قدرت
- مقاومت خوب در برابر گریس و روغن دنده برای تولید واشرها و پکینگ ها
معایب کائوچو کلروپرن:
- این آمیزه ها گران هستند همچنین علاوه بر گران قیمت بودن آن ها، کائوچوهای کلروپرن، قابلیت پذیرش پرکننده آن ها کم بوده و برای ساخت آمیزه آن ها نیاز به استفاده از افزودنی های خاص، نرم کننده ها و مواد پخت گران قیمت است.
- برای اختلاط آمیزه های CR نیاز است که دستگاه بنبوری با ویژگی های مناسب، جهت تنظیم سرعت روتورها و کنترل دما در دسترس باشد. هر گونه ناخالصی از آمیزه های دیگر، آمیزه CR را آلوده می کند، بنابراین لازم است در بنبوری، هر نوبت از بچ تمیز کننده استفاده شود.
- آمیزه های کلروپرن در حین اختلاط نیاز به عامل هایی برای پراکنش مواد و آسان کننده فرآیند دارند تا آمیزه ها هموژن به دست آیند. چند مرحله ای کردن اختلاط نیز به ساخت آمیزه هموژن کمک می کند.
- خنک سازی آمیزه های کلروپرن پس از اختلاط آن ها، نگه داری آمیزه مستر وفاینال باید در شرایطی مناسب انجام گردد تا پخت زودرس اتفاق نیفتد.
- آمیزه CR به تکرار فرآیندهای اختلاط، اکستروژن و غلطک کاری حساسیت بیشتری دارند و سریع تر افت خواص نشان می دهند.
- به دلیل حساس بودن آمیزه های کلروپرن، کنترل فرآیند پخت اهمیت بیشتری دارد و برای خروج قطعه پخت شده از قالب، درام یا مندریل نیاز به استفاده از عامل های رهایش مناسب دارد.
- عملیات اکستروژن و غلطک کاری آمیزه کلروپرن مشکل است و لازم است در دستگاه های مناسب و با سرعت کم تری انجام شود.
برای مشاوره، استعلام قیمت و گریدهای موجود CR با کارشناسان فروش شرکت دایان پلیمر دی در ارتباط باشید.