اتیلن پروپیلن دی ان مونومر EPDM
اتیلن- پروپیلن- دی ان -مونومر (EPDM)
اتیلن- پروپیلن -دی ان -مونومر یک کائوچو مصنوعی است که از مونومرهای اتیلن، پروپیلن و مقدار کمی از مونومرهای دی ان غیر کانجوگیت شده تشکیل شده است. دی ان ها مورد استفاده معمولا دی سیکلو پنتادین، اتیلیدین نوبورن یا 1-4 هگزادی ان هستند، که هر کدام سرعت و شرایط متفاوتی از پخت را به پلیمر می بخشند.
کائوچو های رایج EPDM، شامل حدودا 50 درصد یا بیشتر از 75 درصد وزنی از اتیلن تشکیل شده اند. کائوچوهایی با میزان اتیلن کم تر، آمورف (بی نظم) بوده و به آسانی فرآیند می شوند.
خصوصیات فیزیکی و مکانیکی EPDM
الاستومرهای EPDM مقاومت بسیار خوبی در برابر حرارت، آب و هوا، ازن و پیرسازی دارند. آن ها همچنین عایق های الکتریکی عالی هستند و محدوده دمایی کاربری آن ها محدودتر می باشد.
- سختی، shore A 35-95
- استحکام پارگی 50-15 KN/m
- استقامت دی الکتریک 55-22 kv/mm
- انعطاف پذیری در دمای پایین
- مقاومت مانایی فشاری بالا
خصوصیات شیمیایی EPDM
- مقاومت مناسب در برابر مواد شیمیایی (اسیدها، بازها، هیدروکربن های آلیفاتیک، روغن های غیر نفتی و غیره)
- مقاومت در برابر آب، به عنوان مثال EPDM در برابر بسیاری از سیالات قطبی، آب داغ و بخار تا 200 درجه سانتی گراد (در صورت عدم وجود هوا) مقاوم است. در واقع EPDM مقاوم ترین لاستیک در برابر آب هستند، زیرا EPDM یک الاستومر غیر قطبی است.
- مقاومت حرارتی بالا (به دلیل این که در اسکلت اصلی EPDM باند دوگانه وجود ندارد و باندهای دوگانه آن در شاخه جانبی قرار دارد.)
- مقاومت محیطی، ازن، اشعه فرابنفش و اکسیداسیون مناسب
عوامل ساختاری تأثیر گذار بر روی خواص EPDM
- جرم مولکولی
- میزان درصد اتیلن
- میزان درصد ENB
- توزیع جرم مولکولی
- جرم مولکولی
با افزایش جرم مولکولی، استحکام کششی، استحکام پارگی و همچنین مقاومت حرارتی افزایش می یابد. باید توجه داشت که با افزایش جرم مولکولی ویسکوزیته مونی افزایش یافته و متعاقبا فرآیندپذیری مشکل تر خواهد بود.
- گستردگی توزیع جرم مولکولی
با افزایش گستردگی توزیع جرم مولکولی، فرآیند پذیری و غلتک پذیری آسان تر شده و در نتیجه قابلیت اکستروژن شدن و ازدیاد طول تا نقطه شکست افزایش می یابد.
به دنبال افزایش خواص ذکر شده، برخی خواص دیگر از جمله سرعت پخت و الاستیسیته کاهش می یابد.
- میزان درصد اتیلن
افزایش درصد اتیلن، باعث ایجاد پلیمری بلوری می شود که باعث بهبود خواص می شود ولی مشکلاتی در فرآیندپذیری به وجود می آورد. میزان تری پلیمر به طور معمول از 4 تا 15 درصد است اما برای پخت فوق سریع می تواند تا میزان 11 درصد افزایش پیدا کند. با افزایش درصد اتیلن خواص زیر بهبود می یابد:
- بلورینگی
- سختی
- جذب پرکننده (از میزان پرکننده بیشتری می توان استفاده کرد)
- استحکام کششی
همچنین با افزایش درصد اتیلن و افزایش برخی از خواص دیگر، خواصی که در ادامه به آن ها می پردازیم کاهش می یابد:
- اختلاط
- خواص مشابه به لاستیک به دلیل افزایش بلورینگی و سختی
- انعطاف پذیری در دمای پایین
- الاستیسیته
- درصد ENB
با افزایش درصد ENB خواص زیر افزایش می یابد:
- سختی
- الاستیسیته
- سرعت پخت
همچنین با افزایش درصد ENB و افزایش بعضی خواص، از جمله خواص زیر کاهش می یابد:
- مقاومت حرارتی
- مقاومت ازنی که به دنبال آن تا حدودی مقاومت دربرابر روغن بهبود پیدا می کند.
کاربردهای کائوچو EPDM
- نوار آبگیر، نوار اسفنج آبگیر
- سیم و کابل
- شلنگ رادیاتور
- اصلاح مقاومت به ضربه در پلی اولفین ها (مقاومت ضربه محصول در دمای پایین بهبود می یابد.)
- تایر و تیوب
- اصلاح کننده ویسکوزیته روغن های روان کننده
- قطعات سیستم های ترمز
- ایزوگام و پوشش های ضد آب سقف
کاربردهای کائوچو EPDM
سیم و کابل
در صنایع الکتریکی و از جمله سیم ها و کابل ها مهم ترین ویژگی معیار برای انتخاب نوع ماده عایق الکتریکی بودن روکش ها می باشد. از ویژگی های دیگر معیار در این محصول باید به مقاومت حرارتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی، ازن و تخلیه بار الکتریکی اشاره کرد.
با توجه به موارد ذکر شده در تغییر و بهبود خواص گستردگی توزیع جرم مولکولی و کاهش مونی ویسکوزیته باعث بهبود فرآیندپذیری و افزایش مقاومت حرارتی می گردد.
شلنگ رادیاتور
شلنگ های رادیاتور باید دارای مقاومت حرارتی و دوام خوبی داشته باشند همچنین باید مقاومت در برابر فشار، مقاومت برودتی، خستگی بالایی داشته باشند. در انتخاب گریدهای مورد استفاده در این محصول باید ویژگی هایی از جمله مونی ویسکوزیته بالا که باعث افزایش خواص فیزیکی و پایداری شکل و همچنین مقاومت خستگی بالا می شود را در نظر گرفت. لازم به ذکر است با در نظر گرفتن مقدار دی ان متوسط و درصد پروپیلن بیشتر، مقاومت حرارتی و برودتی به میزان خوبی بهبود می یابد.
تایر و تیوب
در انتخاب نوع گرید مصرفی در تایرها و تیوب ها باید در درجه اول به ویژگی هایی از جمله مقاومت حرارتی، خستگی، مقاومت عالی در شرایط محیطی، نفوذ هوا و همچنین مقاومت ازنی توجه داشت. برای انتقال بهتر و نزدیک بودن به ویژگی های ذکر شده و با توجه به توضیحات ذکر شده باید مونی ویسکوزیته محصول پایین باشد تا خواص چسبندگی بهتری را در حالت مخلوط با کائوچو بوتیل ارائه دهد، همچنین افزایش درصد پروپیلن و کاهش مقدار دی ان باعث بهبود مقاومت های حرارتی و افزایش خواص در پخت می شود.
قطعات سیستم های ترمز
سیستم های ترمز باید مقاومت حرارتی و مقاومت خوبی در برابر روغن ترمز داشته همچنین این قطعات نباید به راحتی تغییر شکل داده و پایداری ابعادی خوبی داشته باشند و عملکرد خوب در پخت پراکسیدی و کامپاند بدون روغن، از دیگر موارد حایز اهمیت در این محصولات قابلیت چسبندگی این مواد به فلزات می باشد که برای انتخاب گرید مناسب در این محصولات باید معیارهایی از جمله مونی ویسکوزیته پایین و توزیع جرم مولکولی گسترده برای فرآیند پذیری آسان تر و غلطک پذیری مطلوب تر برای تولید کامپاندهای ویژه با مقاومت حرارتی بالا و مقاوم در برابر روغن ترمز می باشد.
ایزوگام و پوشش های ضد آب سقف
ویژگی های مورد توجه در انتخاب نوع گرید مناسب در این محصولات مقاومت در برابر هوازدگی، ازن، نفوذ آب و همچنین خواص مکانیکی مطلوب وجذب پرکننده عالی می باشد که با توجه به این ویژگی ها باید معیارهای انتخاب پلیمر مناسب براساس مونی ویسکوزیته بالا و میزان درصد اتیلن بیشتر برای افزایش خواص مکانیکی و همچنین افزایش جذب پرکننده می باشد.
برای مشاوره، استعلام قیمت و گریدهای موجود EPDM با کارشناسان فروش شرکت دایان پلیمر دی در ارتباط باشید.